недеља, 16. децембар 2018.

Da nam kuća toplo zamiriše



Da nam kuća toplo zamiriše

Bliže nam se Božićni i Novogodišnji praznici.
Verujem da svako od nas ima neku toplu uspomenu na detinjstvo kada se u toploj bakinoj kući širio miris Božićne Česnice i Novogodišnje Vasilice.
Verovatno je i mene u mislima povukao taj miris sreće pa sam potpuno nesvesno otišla na sajt  https://www.coolinarika.com/ i tu našla ova dva divna recepta koja je sa nama podelila 
medvedica, a ja ga delim sa vama u nadi da mi medvedica neće zameriti, pogotovu što ga ja ovog puta delim sa vama pre Božića.


MASNICA


https://www.coolinarika.com/recept/masnica-cesnica/
MASNICA-ČESNICA

  •  jednostavno


20.01.2011.

Božić je prošao, ali ovu divnu masnicu možete praviti tokom cele godine, ako izuzemo paricu, glog, kukuruz....moja omiljena pogača. Ukusom podseća na prazan burek, ali još lepši. Za ostle slike skoknite do mog bloga http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2011/01/cesnica-masnica-recept-koji-morate.html

Sastojci
  • 40g svežeg kvasca u 100ml tople vode
  • prstohvat šećera i brašna
  • 300ml tople vode
  • 1 puna kašičica soli
  • belo brašno
  • 16 i više punih kašika masti

Priprema

par sati pre pravljenja masnice izvadite mast iz frižidera i ostavite je na sobnoj temperaturi
kvasac koji ste stavili u toplu vodu sa malo šećera i brašna stavite na toplo mesto da naraste
u oko 300g brašna dodajte nadošli kvasac i 300ml mlake vode, pa promešajte viljuškom
dodajte još brašna, onoliko koliko je potrebno da se dobije elastično testo, pa mesite oko jedan minut
ostavite testo na toplom mestu da se udvostruči
u testo dodajte so i premesite ga, pa ga na podlozi posutoj brašnom rastanjite na 0,5cm da ima oblik pravougaonika; naknadno dodavanje soli omogućava bolji efekat kvasca pri prvom dizanju
testo premažite sa 3-4 kašika masti štedeći rubove, tj.ostavite oko 3cm bez premaza
preklopite testo kao kada se pravi lisnato, desnu trećinu prema sredini, pa levu preko toga
onda okrenite testo za 90 stepeni, pa ga ponovo preklopite, desnu trećinu preko sredine, a levu preko toga; slike preklapanja testa možete videti ovde; postupak je isti kao za lisnato testo
lagano podignite testo od podloge, pa pospite brašno ispod testa
ostavite testo oko 5 minuta, pospite ga sa malo brašna odozgo, pa ga rastanjite na početnu debljinu od 0,5cm (obavezno prvo pospite dosta brašna na radnu površinu) i premažite sa novih 3-4 kašika masti i preklopite, pa ponovo ostavite da se odmara 5 minuta i rastanjite, pa još jednom namažite i preklopite
prilikom razoklagijanja testa, desiće se da mast probije kroz testo, ali to nije bitno, jer to daje bolji rezultat, pa stoga ona ima ovakvu koricu na slici, jer je mast probila na pojedinim mestima; jedino pazite da je dobro pobrašnjano ispod testa, da ga možete podići; ako se zalepi, ni to nije bitno, samo brašnjavim rukama preklopite
postupak mazanja se ponavlja 3-4 puta, a poslednji put kada preklopite testo ne razvlačite ga na 0,5cm, već ga lagano oklagijom rastanjite na debljinu od oko 3-4cm
testo prenesite u pleh koji nije potrebno podmazivati i rukama ga malo oblikovati
premažite ga sa 2 kašike masti i stavite da se peče na 220 stepeni
kada  počne lepo da rumeni, smanjite temperaturu na 160 i ostavite da se još dopeče
kada procenite da je gotovo, nakon oko sat vremena,  testo izvadite iz rerne i na par mesta spustite nekoliko kašičica masti, pa vratite u rernu na još 5 minuta pečenja. Ovo će dati divnu boju korici

Posluživanje

Ovaj post pišem nakon Božića i znam da niko od vas neće praviti česnicu do sledećeg. Česnicu, tj.masnicu bez parice, drena, gloga, kukuruza i ostalih dodataka možete praviti tokom cele godine. Naravno, na dan Božića njen ukus je poseban, ali i drugim danima, obećavam vam, ova mirisna lisnata pogača će nestati sa vašeg stola za tren. Trećeg dana Božića nama su samo mrvice u činiji ostale i njih čuvam, onako, da se malo zasladimo. Uz ovu masnu pogaču koja ima ukus i miris praznog bureka, ali još bolji, treba vam samo čaša jogurta, jer bi sve ostalo pokvarilo ukus. Jedina opasnost je da ne možete stati sa jelom, jer vas svaki zalogaj vuče na još jedan. Od svih stvari koje sam pravila, ovaj recept vam najtoplije preporučujem. Lepa je topla, a možda još lepša hladna. Nije da vam druge ne preporučujem, ali bi mi bilo žao da masnicu ne probate bar jednom dok ste živi.



VASILICA

https://www.coolinarika.com/recept/vasilica-obredni-hleb-za-srpsku-novu-godinu/
VASILICA - obredni hleb za Srpsku Novu Godinu

  •  srednje zahtjevno 



09.01.2013.

Srpska pravoslavna crkva  1. januara po Julijanskom - 14. januara po Greogijanskom kalendaru - proslavlja  tri velika praznika: spomen na Svetog Vasilija Velikog, Mali Božić  i srpsku Novu Godinu. Na taj dan mesi se obredni hleb - Vasilica. Postoje različiti recepti za Vasilicu i najčešće su lokalnog karaktera. Ovaj recept je u osnovi recept za Božićnu Česnicu (lisnata pogača koju premazujem mašću) samo što Vasilicu punim sirom, da nam godina bude bogata i premazujem medom, da nam godina bude slatka i vesela. U nju se ne stavlja parica. 


Sastojci

  • 20g svežeg kvasca
  • 50ml tople vode
  • pola kašičice šećera i brašna
  • oko 500g brašna i još 200 - 300g za posipanje i dalji rad
  • pola-jedna kašičica soli (zavisi od slanoće masti i sira)
  • 250ml tople vode
  • svinjska masti, sobne temperature (oko 300-400g)
  • 250g mrvljenog belog sira (zlatiborski, zlatarski, feta...)
  • 1 kašičica meda i 1 kašika vruće vode


Priprema

  1.  
Stavite kvasac da nadođe sa pola kašičice šećera i brašna u 50ml tople vode. U 250g brašna, dodajte so, nadošli kvasac, 250ml tople vode, postepeno dodajte ostatak brašna (oko 250g), i mesite dok ne dobijete lepo i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti testo na toplom da se duplira.

  1.  
Premesite testo. Rastanjite ga na brašnom posutoj podlozi u oblik pravougaonika debljine oko 1cm ili tanje, veličine oko 40x45cm. Premažite mašću, štedećirubove. Preklopite desnu trećinu preko srednjeg dela, pa levu preko toga. Okrenite testo za 90 stepeni i ponovite postupak, desna trećina preko sredine, pa leva preko toga. Pritisnute ga na nekoliko mesta oklagijom (radi lakšeg tanjenja i istiskivanja vazduha) i ponovo ga rastanjite ponavljajući postupak mazanja i preklapanja još 2 puta. Ako mast počne da probija prilikom tanjenja kroz klobuke testa, odlično, jer će površina biti hrskavija i rustičnija. Samo to mesto pospite brašnom. Svaki put kad je tanjite ona postaje sve neurednija i sve manje možete da je razvučete (tako treba).

  1.  
Posle trećeg mazanja i preklapanja rastanjite je i ne mažite mašću već pospite komadiće sira po sredini testa. Ako želite okruglu Vasilicu onda polako preklapajte testo preko centra i preko svakog novog preklopa pospite malo sira. Poslednji preklop neka zatvori celu površinu. Podvucite dlanove pod Vasilicu, okrenute je i spustite u namašćen okrugli pleh dimenzija oko 26cm u prečniku. Njena veličina je oko 20cm. Ostavite Vasilicu da se odmara oko 30 minuta.

  1.  
Ako želite kockastu varijantu onda pospite sir po sredini, i preklapajte kao kad ste je razvijali, a pre svakog preklopa površinu ispod pospite mrvljenim sirom.

  1.  
Pre stavljanja u rernu spustite par kašičica masti preko nje. Pecite na žici  ispod sredine rerne na 220 stepeni oko 40 minuta, smanjite na 160 i pecite još oko 20 minuta. Vrelu premažite medom koji ste rastvorili sa malo vrele vode vode. Nemojte preterivati sa medom, kontrast slatkog i slanog  će biti prevelik.

Ako želite veću Vasilicu povećajte količinu vode sa 250 na 350ml i količinu kvasca sa 20 na 30g, pa će to samim tim vući i više brašna.

Нема коментара:

Da nam kuća toplo zamiriše

Da nam kuća toplo zamiriše Bliže nam se Božićni i Novogodišnji praznici. Verujem da svako od nas ima neku toplu uspomenu na deti...